Ouderbegeleiding tijdens behandeltraject van het kind
Tijdens het behandeltraject van kind of jongere voeren we ook gesprekken met de ouders: de ouderbegeleiding.
Deze gesprekken kunnen op twee manieren positief bijdragen aan de behandeling van uw kind. Ten eerste kunnen wij tijdens deze gesprekken het proces van speltherapie toelichten – waarbij uiteraard de privacy van het kind of de jongere wordt gerespecteerd. De ervaring wijst uit dat het de behandeling optimaliseert als ouders beter weten wat er tijdens speltherapie gebeurt. De gesprekken van ouderbegeleiding zijn ook positief omdat we daarin samen met de ouders onderzoeken welke vragen er leven rondom de opvoeding of begeleiding van uw kind. Tijdens deze gesprekken bekijken we gezamenlijk hoe u daarmee om kunt gaan.
De frequentie van de oudergesprekken wordt aangepast aan de wens van de ouder(s).
Het is mogelijk dat tijdens deze gesprekken knelpunten in uw eigen leven naar voren komen die de manier waarop u en uw kind met elkaar omgaan negatief beïnvloeden. Tijdens de ouderbegeleiding kunnen we ook deze knelpunten bespreken en samen op zoek gaan naar antwoorden op uw persoonlijke hulpvraag. Zo nodig en indien u wilt, kunt u dit voortzetten in een individueel traject.
Open communicatie
We hechten erg aan open communicatie met de ouders. Als u iets wilt doorgeven wat van belang kan zijn voor de behandeling van uw kind, kunt u dat doen met een telefoontje of mailtje op de dag voorafgaand aan de therapie. Als u vermoedt wat meer tijd nodig te hebben (10 – 20 minuten), kunt u een afspraak maken voor een telefonisch consult.
Zelfstandige hulpvraag van ouders
Ouderschap is niet eenvoudig. De meeste ouders houden zielsveel van hun kind en willen alles doen om een goede ouder te zijn. Maar de vraag ‘hoe’ kan behoorlijk complex zijn. Bij ons kunt u terecht met die hulpvraag. Samen met u kijken we naar wat u nodig heeft om uw kind(eren) goed te begeleiden en op te voeden.