Waar staat het gedrag van het kind voor? Hoe kunnen we begrijpen waarom het thuis gaat zoals het gaat? Door middel van systeemtherapie kan met het gezin op zoek worden gegaan naar antwoord op deze vragen. Het is belangrijk voor een kind om te ervaren dat het gezin als systeem wordt benaderd en er niet enkel naar hem/haar wordt gekeken als zijnde de probleemdrager. Door het kind te benaderen als onderdeel van het geheel wordt de verantwoordelijkheid als gezin gedragen en kan juist ook in die gezamenlijkheid worden gezocht naar een gemeenschappelijke veranderwens.
Samen kan op zoek worden gegaan naar de gezinsstructuur, de onderlinge verhoudingen en de (interactie-)patronen in het gezin die de huidige situatie in stand houden.
Door het gezin in gesprek te laten gaan met elkaar kan inzicht ontstaan in ieders denken, waarnemen, onderliggende overtuigingen en de betekenis die hieraan door eenieder afzonderlijk gegeven wordt. Daarbij zal in contact met ouders ook aandacht zijn voor de overgangsfase waarin ze zich als gezin bevinden en bijvoorbeeld het intergenerationele aspect; wat van het verleden willen ouders meenemen in het hier en nu, zodat hun kinderen daar in de toekomst goed op terug kunnen kijken. Gezamenlijk kan een alternatief verhaal gecreëerd worden, waarin ieder zich kan vinden.