Wat is psychomotorische Systeemtherapie (PMST)
Psychomotorische Systeemtherapie (PMST) is een unieke vorm van therapie waarin ‘relaties’ en ‘ervaren’ centraal staan. Uitgangspunt hierbij is dat gedrag betekenis krijgt in de context waarin het zich voordoet. De PMST setting is een veilige behandelcontext waarin elk gezinslid zich gezien en gehoord voelt en alle gezinsleden zich onderdeel van het geheel voelen. De therapeuten hebben een meerzijdig partijdig houding en beschouwen zichzelf als onderdeel van het therapeutisch geheel in de samenwerking met gezinnen. Door samen interactief aan de slag te gaan en de dialoog aan te gaan ontstaat een dynamisch proces.
Wat is het doel van Psychomotorische systeemtherapie?
Het doel van PMST is meer gevoel van verbinding in het gezin door verbetering van de communicatie, meer begrip voor ieders perspectief en inzicht in ieders verwachtingen, interactiepatronen en verschillende posities. Door samen nieuwe mogelijkheden te ontdekken en te ervaren en door samen te oefenen met nieuwe manieren van omgaan met elkaar ontstaat beweging.
De sessies van PMST vinden plaats in een gymzaal, wat een essentieel onderdeel van deze therapievorm is. Tijdens de sessies worden ervarings- en bewegingsgerichte oefeningen gebruikt. Deze oefeningen zijn zo ontworpen zodat alle gezinsleden kunnen deelnemen. Dit praktische en fysieke aspect van de therapie kan leiden tot een gezonder en functioneler gezinsdynamiek, omdat het bijdraagt aan het verwerven van inzichten en veranderingen in gedrag bevordert. Bovendien kan het drempelverlagend werken om op een speelse manier met elkaar aan de slag te gaan.